Nenávykové psychoaktívne látky

Vedecké články o psychedelických a disociatívnych látkach

Legalizujte dimetyltryptamín (DMT)!

OSN a štátna moc si dovolili urobiť niečo nesmierne kontroverzné. Ilegalizovať prirodzený ľudský hormón je naprostá absurdita. To znamená, že na Slovenku porušujú zákon úplne všetci občania, pretože všetci majú prirodzene v tele DMT v malom množstve.

Kofeín a jeho účinky

Kofeín by sme mohli nazvať, ako látku ktorá účinkuje presne opačne ako alkohol - zjednodušene a zovšeobecnene je to naozaj doslovná pravda. Antidepresívne účinky kofeínu sú veľmi silné. Napomáha k učeniu a plneniu školských úloh. Napomáha k sústredeniu sa pri meditácii.

Prečo sú alkohol a sedatíva škodlivé so šamanského hľadiska?

Ak spojíme medicínsko farmakologické poznatky a šamanské poznanie, môžeme dostať zaujímavú odpoveď. Šamanizmus a veda sú v plnom súlade. Podobne ako môže byť agresívny alkoholik ak je pod vplyvom alkoholu (resp. má sklony k trestným činom), tak je to podobne aj pri sedatívach. Ako príklad je bývalý SMERácky poslanec Jánoš

Nákup liekov cez internet - legislatíva

Dôvod nákupu lieku cez internet môže byť viacero: zakúpiť liek, ktorý nie je na Slovenskom farmakologickom trhu, kúpiť nejaký liek, ktorý napomôže k Lucídnemu sneniu, prípadne MAO inhibítor k použitiu DMT.

Príprava pred užitím psychedelickej látky

Cieľom užitia psychedelickej látky (najmä DMT a psilocybínu) je dosiahnuť mimotelový zážitok. Na to aby sa to bezpečne podarilo, je vhodná a potrebná aj príprava.

DMT: zaujímavé praktické informácie k použitiu

Dobrá kombinácia je to cez vaporizér. Inhalácia cez vaporizér a pred tým užiť MAO inhibítor. MAO inhibítor mnohonásobne posiluje a hlavne predlžuje účinok. Preverenie či sa jedná o DMT. Môžeš skúsiť nahriať lyžicku na teplotu o niečo vyššiu ako je telestná teplota. Potom tam položíš na to ten biely prášok a mal by sa začať rozpúšťať a topiť.

Vedecký výskum psychoaktívnych látok v praxi

Na ľuďoch testovať psychoaktívne látky alebo psychiatrické lieky je nebezpečné a v praxi sa to nerobí. Najprv sa to testuje na labolatórnom zvierati až potom na človeku. Chemik vyrobí nejakú neznámu látku pri ktorej sa bude predpokladať, že je psychoaktívna.

Psychedelické látky všeobecne, úryvky

Na ženy pôsobí každá psychoaktívna látka silnejšie ako u muža. Ženské hormóny estrogén a progesterón nakoľko sú inhibítory spätného vychytávania adenozínu, napomáhajú psychoaktívnym látkam lepšie penetrovať cez mozgovú krvnú bariéru do mozgu.

Česká psychedelická společnost

Česká psychedelická společnost (CZEPS) vznikla za účelem vytvoření prostoru k otevřené diskuzi o psychedelických látkách, jejich přínosech a rizicích. Chceme zprostředkovávat přístup k novým poznatkům a podporovat výzkum v této oblasti

Primár psychiatrie MUDr. Ludvik Nábělek, PhD. a psychedeliká

Tu má sériu relácii s názvom "Vnímanie a poruchy vnímania". Lekár hovorí tiež aj o zaujímavých príbehoch so psychiatrie, ako prežívajú ľudia halucinácie, ilúzie, za akých podmienok sĺplňajú halucinácie diagnostické kritéria. Vysvetľuje, že napr. samotné halucinácie ešte neznamenajú psychatrickú poruchu (diagnóza je to len vtedy, ak sa to poriadne vymkne kontrole). Medzi hlavné témy sú tu aj psychedeliká.

Konope, Cannabis, z vedeckého pohľadu

Najviac rizikové je to s tým človekom, ktorý užíva dávku konope prvý krát. Po správnosti mal by mať zo začiatku veľmi opatrnú dávku a dávky postupne opatrne zvyšovať. Tak radia ľudia, ktorí sa zaoberajú liečbou konope. Ak si CNS na THC zvykne, potom to už začína byť v celku bezpečné.

Dimetyltryptamín (DMT), molekula duše, film

Medzi hlavné postavy vo filme patrí aj psychiater Rick Strassman, ktorý skúmal DMT na dobrovoľníkoch a napísal aj o tom knihu. Potom sa vo filme hovorí o politickom prenasledovaní DMT a psychedelických látok (vrátane LSD), štát násilne zakázal vedecké výskumy o týchto látkach.

Stopex‎, DXM, dextrometorfan, nie je návykový

DXM celkovo funguje na princípe že spomalí činnosť celého mozgu, elektrické impulzy medzi nervovými bunkami sú omnoho slabšie. DXM, hoci z chemického hľadiska je opioid, nepôsobí ná opioidné receptory. NMDA antagonista, DXM, dostupný aj na Slovensku, dostupný voľne, bez lekárskeho predpisu.

Halucinogén muchotrávka červená

Psychoaktívny účinok sa pripisuje len mucsimolu, ktorý je agonistom na GABA receptory. Účinky muscimolu sú halucinačné, psychedelické a disociatívne. Na rozdiel od sedatív sa podľa môjho názoru na neho vytvára tolerancia omnoho pomalšie, pretože pôsobí na GABA receptory iným mechanizmom, omnoho priamším spôsobom.

Antagonisti na NMDA receptory - disociatívne látky

Medzi najznámejšiu disociatívnu látku patrí návykový ketamín. Aj známy "rajský plyn" je NMDA antagonista. NMDA receptory sú niečím veľmi unikátne. Ako jediné významnejšie receptory sú vnímané ako excitačné receptory,

Porozumenie psychoaktívnym látkam: receptory a afinita

Sila afinity sa uvádza v určitých číselných jednotkách. Platí, že čím menšie číslo tým vyššia afinita. Afinita sa meria totiž v množstve, kedy sa danej napr. psychoaktívnej látke začínajú prejavovať jej účinky. Čím nižší obsah danej látky v krvi spôsobí psychoaktívne prejavy, tým má daná látka väčšiu silu

Mimotelové zážitky bez použitia psychoaktívnych látok. Ako je to možné?

Niektorí ľudia sú schopní dosiahnúť astrálne cestovanie - mimotelový zážitok, bez použitia psychoaktívnej látky, s pomocou určitých mentálnych návodov a mentálnych techník, ktoré si nájdu v literatúre alebo v na internete. Percentuálne ide o malý zlomok ľudí, nebude to ani jedno percento ľudí, ktorí to dokážu.

O stránke

O čom je táto stránka?