Nenávykové psychoaktívne látky

Vedecké články o psychedelických a disociatívnych látkach

Stopex‎, DXM, dextrometorfan, nie je návykový

DXM celkovo funguje na princípe že spomalí činnosť celého mozgu, elektrické impulzy medzi nervovými bunkami sú omnoho slabšie.
DXM, hoci z chemického hľadiska je opioid, nepôsobí ná opioidné receptory.
DXM má veľmi silné analgetické účinky, avšak nie na princípe opioidných receptorov. Funguje na veľmi šetrnom princípe pre mozog, na báze antagonizmu NMDA receptorov.

Stopex‎, DXM, dextrometorfan, nie je potrebné aby bol na predpis, pretože nie je návykový. V dostupných vedeckých výskumoch (v angličtine samozrejme) sa nikde nespomína, že by museli psychiatri liečiť niekoho na závislosť na DXM. Vo vedeckých psychiatrických záznamoch sa nikde nespomína, že by mal niekto diagnostikovanú závislosť na DXM.

Psychiatrický pacient:
Nuž a ako je to s DXM? DXM užívam viac menej podľa potreby nárazovo, keď mi je špatne. Vtedy, keď ma chytá atak depresie, úzkosti, alebo veľmi nepríjemného stavu derealizácie a depersonalizácie. Nárazovo užijem naraz aj 600 mg a na asi 6 hodín sa ponorím do akéhosi snového stavu, vnímam svet spomalene, počujem zvláštne zvuky, akoby som bol pod vodou, je to proste také zvláštne opojenie, nie je to však eufória. Po šiestich hodinách mi účinok pozvoľne odozneje a ja začínam pociťovať štandartný stav, ale cítim sa pritom výrazne lepšie, taký akoby očistený, znovuzrodený, proste stav, aký si pamätám, v mladosti, keď som bol ešte duševne zdravý. Viem, že niečo podobné pociťujú ľudia po elektrošokoch, akurát po DXM neregistrujem stratu pamäti.
Raz sa mi stalo, že som užil až 1200 mg DXM a upadol som do akejsi kómy, proste som hlboko zaspal, respektíve stratil som vedomie asi na 8 hodín. Po prebratí sa som sa cítil strašne úžasne, ale nebola to eufória, bol to taký povedal by som strašne normálny stav, mozog som mal úplne čistý a svieži, nezaťažený žiadnymi problémami. Proste bol som šťastný, ale opakujem, nebola to eufória. Tento krásny stav normálnosti mi vydržal 24, až 48 hodín. Ja si myslím, že DXM spôsobuje niečo ako také chemické elektrošoky, proste zdá sa, že ten mechanizmus je podobný.

V podstate v súčastnosti sa cítim veľmi dobre...a ak cítim, že sa mi stav zhoršuje, tak užijem DXM a stav sa mi opäť zlepší. Niekedy jednorazovo užijem aj veľké dávky Coaxilu - tak 20 tabletiek a tie mi spôsobujú eufóriu. To je rozdiel medzi DXM a Coaxilom. DXM spôsobuje normálny stav a Coaxil spôsobuje eufóriu. Z toho usudzujem, že DXM je skôr na potláčanie psychózy, kdežto Coaxil je lepší na depresiu.

Ja:
Tomu antidepresívu spôsobuje euforické účinky to, že pôsobí aj na opioidné receptory. Pôsobí to teda aj proti bolesti. Ak by si chcel Coaxil vysadiť, nastali by abstinenčné príznaky ako pri závislosti na opiátoch (napr. heroín, morfín). Môžeš si na internete prečítať niečo o závislosti na opiátoch a abstinenčných príznakoch.

DXM samo o sebe spôsobuje príznaky schizofrénie. Ale to, že ti DXM robí dobre je pravdepodobne spôsobené vytvorením tolerancie naň. DXM znižuje aktivitu NMDA receptorov. Mozog na DXM reaguje "protireakciou" tým, že sa snaží zvýšiť aktivitu NMDA receptorom. Po doznení účinkov DXM sa ešte stále mozog znaží zvyšovať aktivitu NMDA receptorom a NMDA receptory sú stále vo svojej nadpriemernej aktivite, čo pociťuješ tak, že sa cítiš dobre.

PS: všimnite si ako aj tento pacient potvrdil, že DXM nie je návyková látka. Zaujímavé ako porovnáva návykový liek s nenávykovým. Je to zaujímavé porovnanie
******************************
NMDA antagonista, DXM, dostupný aj na Slovensku,
dostupný voľne, bez lekárskeho predpisu

Stopex na vykašliavanie, tbl eff 20x60 mg

http://www.sukl.sk/buxus/generate_page.php?page_id=386&lie_id=21060

https://en.wikipedia.org/wiki/Recreational_use_of_dextromethorphan
https://en.wikipedia.org/wiki/Dextromethorphan
*********************************
Iný človek z ČR mi napísal takéto svedectvo. Hoci tento človek má schizofréniu a depresie, aj napriek tomu mu DXM neuškodilo, naopak skôr ho vyliečilo, resp. pomohlo mu zvládať diagnózu lepšie

4. 1. 2016
Mám něco zajímavého . Po probdělé noci jsem šel ráno cca v 6 spát a z nějakého důvodu jsem si vzal opět Stopex, nevím co mě to napadlo , ale to je fuk . Vzal jsem si 11x30 mg a šel spát . Bože , to bylo tak dokonalé ! Byl jsem na jiné planetě , byl mimo čas , putoval vesmírem , viděl minulé pozemské životy členů rodiny ..... Vím , že to byli asi jenom haldy , ale oproti minule to bylo úžasný ! Na začátku jsem zkoušel pročistit temeno a pak upadl do toho stavu .... A i na konci jsem pročišťoval a šlo to jako po másle . Mám pocit , že se tam dělo něco , po čem bych mohl zvládnou LD , nebo mám alespoň ten pocit ... a s tou dnešní meditací ? Dokonalý !

Dobré bylo , že jsem nebyl vzhůru , respektive neměl jsem otevřené oči , ležel jsem a poddal se tomu . Jediná nevýhoda byla ( nebo mi to tak přišlo ) jít na záchod , při této dávce jsem měl co dělat udržet se na nohou . Navíc člověk udělá pár kroků a neví co chtěl a příjde mu jako hodiny co udělal první krok , zkrátka se dost štěpí realita , což při prvním mém zážitku nebylo to pravé ořechové. Ale minule jsi radil , že člověk má ležet a nechat ty sny snít . Neměl jsem ani stihomam ani deprese , bylo to opravdu krásný .
Už jenom z psychologického hlediska to je dobré , mít pocit , že každodenní záležitosti jsou jako iluze . Jak jsi psal , méně a méně utrpení . Ani se nebudu bát dát si větší dávku , ale až tak za dva týdny , jinak by to bylo zbytečné .

10. 12. 2015
Ja:
DXM je v celku šetrné na mozog a nemá nejaké riziká okrem tých depresií, ktoré si mal pri prvom užití (zas naopak istá žena mi hovorila že jej DXM pozitívne pôsobilo na úzkosť (úzkosť je iná diagnóza ako depresia)). Niektoré lieky a niektoré kombinácie liekov ktoré predpisujú psychiatri už zdravotné riziká majú - aj väčšie.
Na človeka so schizofréniou pôsobí DXM o niečo silnejšie, čo je v tomto prípade výhoda.
Depresie vznikajú kvôli tomu, že niektoré centrá v mozgu sú málo aktívne. DXM znižuje aktivitu celému mozgu, preto sa ti príznaky depresií zhoršili, keď si bol pod vplyvom.

Aktualizácia, oprava (september 2018): DXM predsa len môže byť návykový nakoľko má tiež dosť silnú afinitu na μ-opioidný receptor. Na psychedelických vlastnostiach sa okrem glutamátových NMDA receptoroch významne podieľajú aj sigma-1 receptory. Pre porovnanie na sigma-1 receptory pôsobí aj populárne DMT (= „ajavaska“)