Nenávykové psychoaktívne látky

Vedecké články o psychedelických a disociatívnych látkach

Na psychedelické látky neexistuje psychická ani fyzická závislosť. Prečo sú potom ilegálne?

Najväčšie bláznovstvo aké bolo kedy vymyslené, je vyhlásiť za nelegálne látky, na ktoré neexistuje závislosť. Sú to najabsurdnejšie zákony, aké boli kedy vymyslené.Na akademickej vedeckej úrovni bolo dokázané, že na drvivú väčšinu halucinogénnych psychedelických látok neexistuje psychická ani fyzická závislosť.

Je na čase, aby sa zmenili zákony a tieto látky sa stali legálnymi.

Nedajú sa nájsť žiadne vedecké štúdie/výskumy, ktoré by dokazovali možnú závislosť na LSD, psylocibíne (lysohlávkach), a DMT (ajavaske) či halucinogénnom kaktuse. Existujú skôr opačné dôkazy, že na ne závislosť neexistuje.

Lekári - psychiatri ešte nikdy nemuseli liečiť žiadneho pacienta na závislosť na týchto látkach, preto neexistuje vedecký dôkaz na ich závislosť. Ak by závislosť na týchto látkach existovala, už dávno by sa to vedelo a bolo by to dokázané a zdokumentované vo vedeckých publikáciach.

Z halucinogénnych látok je potenciál závislosti dokázaný len na mierne halucinogénnej MDMA (extáze), ketamíne, PCP (fencyklidín) alebo na niektorých novo objavených látkach. Hypoteticky by mohla existovať aj závislosť na halucinogénom muscimole (muchotrávka červená), čo je žiaľ málo preskúmaná látka.

Na naprostú väčšinu látok, ktoré sú označované ako psychedelické, nebola dokázaná psychická alebo fyzická závislosť. Celkovo pri psychedelických látkach je známe, že na rozdiel od návykových látok, za normálnych okolností, nespôsobujú žiadne poškodzovanie zdravia. Pri návykových látkach je naopak poškodzovanie zdravia veľmi významné.

Najkvalitnejšie vedecké články o psychedelických látkach sa dajú nájsť na stránkeAmerickej organizácie patriacej pod vládu USA, "Národný inštitút na drogovú závislosť (Veda zneužívania drog a závilosti)". Je to organizácia, ktorej hlavným cieľom je zaoberať sa riadnym vedeckým výskumom drogovej závislosti a informovať verejnosť http://www.drugabuse.gov/about-nida

Na celej ich stránke nie je ani slovo, že by existovala závislosť na LSD, psylocibíne (lysohlávkach), a DMT (ajavaske) či halucinogénnom kaktuse (peyote).

http://www.drugabuse.gov/publications/research-reports/hallucinogens-dissociative-drugs/where-can-i-get-more-scientific-information-hallucinogens-diss

http://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/hallucinogens-lsd-peyote-psilocybin-pcp

Ďalšie informácie
Psychedelické látky sú neporovnateľne viac bezpečné ako marihuana, čo do rizika psychických porúch.Marihuana je GABA antagonista a 5-HT (to jest serotonínový) antagonista, čo znamená silne depresie vyvolávajúca látka. Depresívne zážitky pri konope sú najčastejšie s pomedzi všetkých psychoaktívnych látok, hoci niekedy môžu byť aj pozitívne zážitky. Tiež je konope aj veľmi silný spúšťač schizofrénie. Tiež konope s vysokým obsahom THC a nízkym obsahom CBD môže vyvolať aj príznaky epilepsie alebo ju aj priamo vyvolať, nakoľko je GABA antagonista. Psychedelické látky sa s marihuanou čo do rizika psychických porúch nedajú porovnávať, tam je neporovnateľne nižšie riziko.

Čo sa týka týchvojenských výskumov, tak aj jeden šamanský učenec s bohatými skúsenosťami spomínal, že armády využívajú tieto poznatky na špionáž. Psychedelické látky dokážu spôsobiť človeku schopnosť mimotelového zážitku, nazýva sa to aj astrálne cestovanie, astrálna projekcia

Ale inak celkovo som za to, aby sa čo najviacveda zaoberala výskumom psychoaktívnych látok. Už teraz sa dá na internete nájsť veľmi veľa informácii o jednotlivých nenávykových psychoaktívnych látkach, ale na druhej strane stále je tam tých informácii málo, stále to nestačí, dostatok vedeckých výskumov je len o veľmi známych látkach.

Veľmi ma fascinuje do podrobna študovať princíp fungovania týchto látok - je to nesmierne zložité ale aj veľmi zaujímavé. Ale stále chýbajú mnohé informácie a bol by som rád, ak by ich vedci doplnili

Čím bude mať človek viac vedeckých vedemostí o týchto látkach, tým sa bude môcť lepšie vyvarovať sa aj najmenším rizikám a prežiť psychedelický zážitok v čo najlepšej kvalite a bez komplikácii
********************************
Napr. pri DMT a psylocibíne (lysohlávkach), ktoré zvyšujú aktivitu serotonínových receptorov, vidím trochu iné riziko. Vedľajší účinok jezvracanie, pretože serotonínové receptory sa nachádzajú okrem mozgu aj v tráviacej sústave.

Tiež tieto látky nie sú vhodné pre ľudí sosrdcovými problémami, pretože serotonínové receptory sú aj v srdci a ich vysoká aktivita môže spôsobiť arytmie, fibrilácie a podobne. To by mohlo spôsobiť aj smrť ľuďom vážne chorým na srdce.

Ale ak by sa použil popri účinkovaniu DMTliek proti zvracaniu, ktorý funguje na báze znižovania akivity serotonínových receptorov, mohol by oboje spomenuté vedľajšie účinky DMT a psylocibínu "vynulovať". A nakoľko sa takýto liek nedostane cez krvnú bariéru do mozgu, psychoaktívny účinok DMT/psylocibínu nezruší a zostane zachovaný.
Takže za použitia tohoto lieku by si mohol dovoliť použiť DMT aj človek s vážnými srdcovými problémamy, bez toho aby mu to uškodilo. A nedôjde popri tom ku žiadnemu zvracaniu
********************************
Existujekonšpiračná teória, že tieňová vláda si nepraje, aby sme boli schopní duchovné rásť dopredu pomocou psychedelických látok. Pri psychedelických látkach prežíva človek totiž zážitky duchovného charakteru.
Tiež na báze iného stavu vedomia by sme boli schopný nájsť riešenia na neriešiteľné problémy a mali by sme v živote menej utrpenia.
********************************
Zanajúčinnejšiu psychoaktívnu látku sa považuje LSD a účinné látky šalvie divotvornej. Sú účinné už pri niekoľko desiatkach mikrogramov, čo je asi také veľké množstvo ako jedno zrnko soli. Preto kvôli takémuto malému množstvu sa LSD predáva naimpregnované na malom papieriku (čo je dômyselný vynález, dobre sa vynašli), položí sa to na jazyk, rozpustí sa a začne účinkovať.
Medzi látky z najmenšou účinnosťou patrí napr. meskalín (kaktus), ktorý sa podáva v dávke 400 miligramov, čo je 400000 mikrogramov.
Dávka DMT a psylocibín sa pohybuje medzi 30-70 miligramov
********************************
Pod vplyvom psychedelickej látky sa odporúčaležať so zatvorenými očami, nie stáť alebo sedieť. Mimotelový zážitok (ktorý je vnímaný ako najvyšší psychedelický prežitok) je možné zažiť len po ležiace. Ak by aj k mimotelovému zážitku nedošlo, určite bude mať človek živé sny, ktoré sú kvalitnejšíím psychedelickým zážitkom ako halucinácie s otvorenými očami.
Ak človek neleží, ale sedí alebo stojí, hrozí riziko, že si človek pod vplyvom halucinácii ublúži.
24 hodín pred psychedelickým zážitkom nejesť žiadne jedlo, aby nebolo čo vyvrátiť, aby sa človek neudusil zvratkami počas ležania, lebo aj k tomu by mohlo hypoteticky dôjsť. Treba nejesť, podobne ako pred operáciou pred celkovou anesézou
********************************
Ďalej väčšinaparkinsonických liekov typu agonisti dopamínu majú aj nepríjemný vedľajší účinok, že tiež zvyšujú aktivitu serotonínových receptorov 4000 krát väčšou účinnosťou ako DMT či psylocibín. Psychedelické látky sú ďaleko viac bezpečné ako parkinsonické lieky pod ktorých vplyvom je človek dlhodobo. Srdce parkinsonického pacienta má čo robiť aby to vydržalo a bezpochyby mu to veľmi významne skráti život.
*******************************
LSD má až 12 hodinový účinok, čo robí túto látku nepraktickou a nie je to látka ktorú by som veľmi odporúčal. Ono aj po tých 12 hodinách hypoteticky ešte ďalších 12 hodín môžu byť určité občasné "dozvuky" účinkov tejto látky a tomu sa hovoríflashback.
*******************************
Prípad návykových látok
Psychická závislosť je niekedy o niečo väčším motorom k závislosti ako fyzická závislosť. Pervitín (pri ktorom je len psychická závislosť) má ešte väčší celkový potenciál k závislosti ako napr. heroín pri ktorom je psychická aj fyzická závislosť zároveň.