Nenávykové psychoaktívne látky

Vedecké články o psychedelických a disociatívnych látkach

Psychedelické látky všeobecne, úryvky

Ajavaskové sekty, náboženstvá

...je do určitej miery dobré, že je oddelená veda od subjektívnej duchovnej stránky. Nie všetky psychedelické tripy a prežitky sú objektívne a pravdivé. Napr. v Brazílii existujú kadejakémanipulatívne kresťanské sekty, ktoré využívajú ajavasku (DMT). Ľuďom sa zjavuje Panenka Mária alebo Ježiško. Takí ľudia majú naozaj len halucinácie a a členstvo v takejto sekte človeka posúva len a len duchovne dozadu.

Alkoholová závislosť

Čo sa týkaalkoholu a závislosti, tak ono je to individuálne. Každá droga pôsobí v každom človeku nejak inak. Niekomu môže alkohol veľmi významne zlepšiť náladu a preto má chuť to zažiť znova a tak sa ľahko vybuduje závislosť. Inému človeku alkohol nijak významne náladu nezlepší a preto má od závislosti naň dosť ďaleko (to platí aj u mňa). Mozog každého človeka je odlišný.
Tiež významne sa zvyšuje potenciál závislosti pri alkohole ak daný človek prežíva depresie, pretože je relatívne silnýmantidepresívom. Má spoločnú vlastnosť sosedatívami, (nakoľko jealosterický modulátor GABAA receptorov), ktoré sú veľmi silne návykové.
Návyk na alkohole si ľahšie vybuduje človek, ktorý prežíva ťažké utrpenie, nakoľkopomáha ľahšie zabudnúť, spôsobiť výpadok pamäte. Spôsobuje amnéziu. Má spoločnú vlastnosť s takmer všetkými celkovýmianestetikami v antagonizme naNMDA receptory.

Psychoaktívne látky u žien a mužov

Na ženy pôsobíkaždá psychoaktívna látka silnejšie ako u muža. Ženské hormónyestrogén a progesterón nakoľko súinhibítory spätného vychytávania adenozínu, napomáhajú psychoaktívnym látkam lepšie penetrovať cez mozgovú krvnú bariéru do mozgu. Existuje vedecká štúdia, ktoré hovorí, že adenozín zohráva kľúčový faktorv penetrácii psychoaktívnych látok do mozgu.
Aj psychiatri by pri dávkovaní liekov mali s týmto počítať.
Alkohol je tiež inhibítor spätného vychytávania adenozínu a posiluje všetkým psychoaktívnym látkam ich účinok.
Inhibícia spätného vychytávania spôsobujeobzblášť silné zníženie krvného tlaku, zníženie výkonu srdca a rozšírenie ciev.
To je dôvod hypotenzívneho účinku alkoholu.
Tiež je to dôvod prečo majú ženy priemerne nižší krvný tlak a prečo sa dožívajú dlhšie v porovnaní s mužmi.
****************************************************************

Návykové versus nenávykové psychoaktívne látky

Návykové a nenávykové látky je veľmi nesprávne dávať na rovnakú úroveň, je medzi nimi obrovský rozdiel.
Napr. Pri pervitíne je potenciál závislosti až tak silný, že daný človek má neutíchajúci hlad, neustále vtieravé myšlienky sa dať drogu znova. Je pre to schopný aj prehľadávať odpadkové koše (čo je samozrejme zbytočné a hlúpe), či tam náhodou nenájde drogu!!
Naopak pri psychedelických látkach žiaden potenciál závislosti a návykovosti nie je.
Je veľký rozdiel medzi látkou na ktoré ešte nikdy nemuseli psychiatri na závislosť a naopak na látku ktorú liečia ľudí na závislosť celkom bežne.
           MDMA a iné empatogenické látky sú vnímané ako silne návykové. A má farmakologické pôsobenie veľmi podobné s pervitínom.Tiež je inhibítorom spätného vychytávania dopamínu, noradrenalínu a serotonínu. Najdôležitejší faktor v závislosti je hlavne inhibícia spätného vychytávania dopamínu a havne zvýšené uvoľnovanie dopamínu.
           Osobne nechcem a nebudem so seba robiť namysleného hrdinu, ktorí sa tvári, že všetko vie a všetko videl a nemám v pláne experimentovať s takýmito látkami. Nemám preto v pláne experimentovať s MDMA i keď by som mal na to možnosť.
           ---Mimochodom na nedávnom festivale Pohoda sa údajne vo veľkom rozdávali drogy a hlavne extáza.
*******************************************************************

Návykové látky

.... Drogy ktoré majú euforické účinky (napr. pervitín, extáza, kokaín), nemajú žiadne psychedelické využitie (snáď okrem živých snov pri pervitíne) a nie sú pri nich žiadne "halucinácie".
Rozhodne by som nikomu neodporúčal experimentovať so silne návykovými látkami (ani ja potom netúžim) a som za to, aby tieto látky zostali ajnaďalej ilegálne, na rozdiel od nenávykových psychedelických a disociatávnych látok (drvivej väčšiny z nich).

Na obrázku metamfetamín, hovorovo pervitín

********************************
MDMA, hovorovo extáza


*********************************
Krátkodobo pôsobiaci kokaín

******************************************************************

Spirituálne versus relaxačné využitie psychoaktívnych látok

väčšina ľudí žiaľ vyhľadáva drogy len pre to, aby zažili "haluz". Žiaľ v našej kultúre na Slovensku či v strednej Európe, ľudia ani nevedia (okrem pár výnimiek), že psychedelické látky nemajú len "rekreačné" využite ale dajú sa použiť ajna duchovný a osobnostný rast.
... V USA je situácia celkom iná. Tam je veľmi známy pojempsychonautika a veľké perceno ľudí vie, že psychedelické a disociatívne látky sa dajú využiť aj na duchovný rozvoj.
Kiež by sme aj my v Európe došli k vyššiemu povedomiu sociálnej vyspelosti, aby sme v tejto veci dobehli obyvateľov Spojených štátov.
... Celkovo v USA je záujem o psychedelické látky omnoho väčší ako na Slovensku a mnoho ľudí je ochotných pre to aj veľa riskovať.
... Na youtube tiež nájdete veľmi veľa svedectiev američanov, ktorý hovoria svoje svedectvá ako im psychedelické látky zmenili život k lepšiemu.
***************************************************************

Duchovný učiteľ pri psychedelickej látke

Nemyslím si, že je dôležité ani tak mať duchovného učiteľa v súvislosti so psychedelickými látkami, aby sa človek posunul duchovne dopredu. Záleží od človeka samotného aký má k tomu prístup. Ľudia sú dnes dosť leniví a nechcú na svojom raste aj s námahou pracovať. Psychedelická látka je len prostriedok, ale to hlavné záleží od človeka samotného ako sa k tomu postaví.
Dokonca aj negatívny zážitok môže človeka veľa naučiť a posunúť dopredu.

Tiež rozhodne psychedelická látka nie je určená pre nejaké spoločensko-zábavné účely. Psychedelické látky by sa mali používať hlavnev tichu, samote, pokoji aby sa človek pohrúžil sám do seba.

Vhodné meditačné techniky, napr. techniky na astrálneho ccestovania, možno dokážu pomôcť lepšie a kvalitnejšie prežiť trip.
********************************************************************

Psychedelické látky. Syntetická chémia alebo niečo prirodzené?

A mnohé psychedelické látky nie sú žiadna "ťažká chémia": DMT je ľudský hormón chemicky veľmi podobný neurotransmiteru serotonínu.
Psychedelické látky chemického typu "tryptamíny" sú molekulárnou štruktúrou veľmi podobné serotonínu. Najznámejší z nich je psylocibín/psylocín (v lysohlávke).

Zoznam tryptamínov
Category:Psychedelic tryptamines
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Psychedelic_tryptamines


Jeden z tryptamínov obsahuje okrem rastlín dokonca až jeden druh z ríše zvierat: žaby
5-MeO-DMT
https://en.wikipedia.org/wiki/5-MeO-DMT

Colorado River toad
https://en.wikipedia.org/wiki/Colorado_River_toad

***************************
Chemická štruktúra tryptamínov

***************************
Skeletal formula of serotonin

***************************
Psilocybin

***************************
Do mozgu prejde metabolit psylocibínu,psylocín

***************************
DMT

***************************
5-MeO-DMT, psychedelická látka zo žaby

***************************
Tým som sa pokúsil o destigmatizáciu psychedelík. A reč a informačná výpoveď obrázkov je veľmi silná. Radšej jeden krát vidieť ako stokrát počuť. Len to napísať, že majú podobné molekulárnu štruktúru, to nemá veľkú výpovednú hodnotu. Omnoho viac zaujímavé a výpovedné je to aj vidieť. A na autentických obrázkoch je naozaj vidieť, že tryptamínové psychedeliká majú skutočne veľmi podobnú molekulárnu štruktúru s neutrotransmiterom serotonínom, ktorý hrá nevyhnutnú úlohu v činnosti mozgu. To znamená, že tryptamínové psychedeliká naozaj nie sú žiadna neprirodzená "ťažká chémia" v ľudskom tele, ak ich človek užije.