Nenávykové psychoaktívne látky

Vedecké články o psychedelických a disociatívnych látkach

Najlepšie látky na opúšťanie tela. Na akom princípe fungujú „halucinogénne“ látky a psychiatrické lieky?

Každá psychoaktívna látka a psychiatrický liek funguje na princípe zvýšenia alebo zníženia aktivity nejakej časti mozgu. Niektoré látky pôsobia na viacero druhov receptorov a to vo rôznej intenzite.
Pri antidepresívach sa prevažne používajú lieky na zvýšenie aktivity najmä serotonínových ale aj noradrenalinových receptorov.
Pri antipsychotikách ide o zníženie aktivity dopamínových a serotonínových receptorov.
 
Pri väčšine psychedelických látok ide o zvýšenie aktivity hlavne serotonínových a niekedy aj dopamínových receptorov.
 
Konope pôsobí na takmer celý mozog, pričom inhibičným GABA receptorom znižuje ich aktivitu (oslabuje ich pohlcovaciu schopnosť) a excitačným NMDA receptorom znižuje aktivitu. V praxi je mozog v akejsi viac menej „rovnováhe“ - nemá ani zvýšenú ani zníženú aktivitu. Konope pôsobí aj na serotonínové receptory, ktoré môžu pri jednom užití počas účinku zvyšovať aj znižovať aktivitu – je to nevyspytateľné. Konope má trochu nevyspytateľné účinky a na každého môže pôsobiť inak.
 
Psychedelické látky z pohľadu šamanizmu: užitím psychedelickej látky sa zmení činnosť čakier u človeka.   

Najviac vhodné psychoaktívne látky pre opúšťanie tela

Najväčšiu nádej vidím v látkach ktoré znižujú aktivitu NMDA receptorom. https://en.wikipedia.org/wiki/NMDA_receptor_antagonist#Examples Nazývajú sa aj ako disociatívne látky. Mnohé z nich nie sú na zozname zakázaných látok, čo je veľká výhoda – dokonca by bolo možné s tým legálne podnikať. Nie sú to návykové látky, ak má daná látka nepôsobí okrem NMDA aj na dopamínové receptory.
Ak je daná látka, ktorá je NMDA antagonista tzv. selektívny účinok (to znamená, že pôsobí len výlučne na NMDA receptory) je to ideálne. Niektoré NMDA antagonisty tiež pôsobia na dopamínové receptory (zvyšujú im aktivitu) a to nie je dobré: dopamínové receptory spôsobujú návyk a eufóriu (napr. populárny ketamín alebo fencyklidín (=PCP)). Vysoká aktivita dopamínových receptorov by hypoteticky mohla spôsobiť aj určité negatívne psychotické príznaky.
Mnohé NMDA antagonisty používali aj ako lieky, avšak museli to zrušiť kvôli vedľajším účinkom ako nočné mory a halucinácie (podľa vedeckého materialistického slovníka). To je v skutočnosti veľmi pozitívne, že už pri nízkych terapeutických dávkach ľudia opúšťali telo.
Vhodné selektívne NMDA antagonisty sú veľmi bezpečné a nemajú žiaden vedľajší účinok.
Veľká výhoda NMDA antagonistov je to, že sú veľmi šetrné na mozog, pretože na rozdiel od väčšiny psychedelík, fungujú na princípe zníženia aktivity niektorých častí mozgu.S mozgom je to podobné ako napr. s motorom. Ak ide elektromotor na nižší výkon ako je mu určené nič sa mu nestane, ale aj ide na vyšší výkon môže sa pokaziť. Preto sú NMDA antagonisty vhodné aj na častejšie používanie.
                Dextromethorphan nie je vhodná látka nakoľko má veľmi nízku afinitu: vyžaduje veľmi vysokú dávku na dosiahnutie efektu. Tiež sa vytvára aj tolerancia. Vedľajšie účinky ako občasné zvracanie (aj keď zďaleka v nie takej intenzite ako pri ajavaske) sú tiež z dôvodu nízkej afinity http://drogy.wz.sk/clanky/stopex-dxm-dextrometorfan-nie-je-navykovy