Nenávykové psychoaktívne látky

Vedecké články o psychedelických a disociatívnych látkach

Šokujúce výsledky vedeckých výskumov: THC nie je návyková látka

Šokujúce výsledky vedeckých výskumov: THC nie je návyková látka
Napadlo mi urobiť zaujímavú vec: pozrieť si vedecké výskumy o návykovosti THC - účinnej psychoaktívnej látky konope.

Konope môže zlepšiť náladu cez serotonínové receptory. Ak je niekto v "eufórii" ak je pod účinkom konope (napr. má návaly smiechu a podobne), to ešte neznamená, že by išlo o návykovú látku. Neexistujú vedecké výskumy, ktoré by spájali návykovosť so serotonínovými receptormi. S Tzv. pocitom odmeny - resp. mechanizmom všetkých návykových látok sa spájajú výlučne dopamínové receptory. Problém je ale v tom, že existujú labolatórne vedecké výskumy, ktoré dokazujú, že THC nezvyšuje aktivitu dopamínovým receptorom. Tiež existujú výskumy, že konope nemôže "spôsobiť" schizofréniu cez dopamínové receptory, pretože im nezvyšuje aktivitu.

Čo sa týka vedeckých výskumov, podarilo sa mi nájsť len to, že závislosť môže vzniknúť len na marihuanu, teda nie THC. Neexistuje vedecká štúdia, ktorá by dokazovala návykovosť látke THC. Háčik v návykovosti marihuany spočíva avšak v tom, že marihuana sa takmer vždy mieša s tabakom, inak by to správne nehorelo a bolo by to prakticky nepoužiteľné. A nikotín už podľa vedeckých štúdii je veľmi silne návykový. V marihuane spôsobuje návykovosť tabak a nie konope. Tieto fakty napr. potvrdil človek s veľmi pestrými praktickými skúsenosťami s konope, hosť v Slobodnom vysielači Zdeněk Majzlík, že v marihuane je viac návykový tabak ako konope.
***************
Organizácia NIDA. Zaujímavosti
Najvýznamnejšia protidrogová a zároveň vedecka organizácia sa volá NIDA, jej stránka je https://www.drugabuse.gov/
Ide o oficiálnu vládnu organizáciu.
Táto najsilnejšia protidrogová organizácia je kontroverzná tým, že sa podieľa financuje výskum drog (teda pri výskume musia dobrovoľníkov "nadrogovať") a tiež podporujú a financujú výskum konope pre lekárske liečebné účely. K tejto problematike sa vyjadrujú napr. na týchto odkazoch https://www.drugabuse.gov/about-nida/legislative-activities/testimony-to-congress/2014/mixed-signals-administrations-policy-marijuana-part-four-scientific-focus-adverse-health (tu je okrajovo ale predsa)
https://www.drugabuse.gov/drugs-abuse/marijuana/nidas-role-in-providing-marijuana-research
https://www.drugabuse.gov/drugs-abuse/marijuana/marijuana-cannabinoid-research-nida

Vyjadrenie NIDA aj k problematike návykovosti
https://www.drugabuse.gov/about-nida/legislative-activities/testimony-to-congress/2014/mixed-signals-administrations-policy-marijuana-part-four-scientific-focus-adverse-health

Špekulatívne rozporuplná vedecká teória alebo úvaha, že konope spôsobuje "návykový" "pocit odmeny" cez nepsychoaktívne CB2 receptory, ktoré pôsobia len na imunitu. "Psychoaktívne" sú iba CB1 receptory
https://www.drugabuse.gov/news-events/latest-science/cannabinoid-cb2-receptors-in-brain-reward-systems

https://www.drugabuse.gov/drugs-abuse/marijuana

Duševné poruchy versus konope
Najnovšia vedecká štúdia z februára roku 2016, spochybňuje a kriticky sa stavia k predchádzajúcim výskumom, že konope môže "pomôcť" k duševným poruchám. Hovoria o unáhlených záveroch a problematiku, či THC môže "pomôcť" k duševným poruchám alebo ich vyvolať vnímajú ako nejednoznačnú a nechávajú ju otvorenú pre ďalšie výskumy.
Tieto fakty potvrdzuje aj autentické svedectvo človeka ktorým som v kontakte: má diagnostikovanú riadnu schizofréniu a napriek tomu raz za čas fajčí konope a to niekedy nie v najmenších dávkach. Duševnú poruchu mu to nijak nezhoršuje, preto nemá dôvod konope sem tam neužiť.
Pokiaľ viem, robili sa aj vedecké výskumy liečby schizofrénie s konope a výsledky na niektoré druhy schizofrénie neboli najhoršie.
https://www.drugabuse.gov/news-events/latest-science/marijuana-use-raises-sud-risk
*******************************************
Veľmi zaujímavé video o tom, ako konope za 3 minúty Parkinsonickému pacientovi potlačila príznaky trasu a dyskinézy. Akoby sa stal zázrak http://www.mojevideo.sk/video/290b3/ucinky_marihuany_na_parkinsonovu_chorobu.html Len moja pripomienka k videu: konope ako agonista CB1 receprorov je antagonista na acetylcholínové receptory, to znamená že konope v rámci svojich viacero účinkov má aj rovnaký účinok ako jeden z hlavných typov parkinsonických liekov: antogonisty alebo blokátory na acetlycholínové receptory. Len pre zaujímavosť je to presne rovnaký účinok ako má ľuľkovec zlomocný. Pre parkinsonika je aj ľuľkovec zlomocný v správnych dávkach výbornou liečbou bez vedľajších účinkov. https://www.adc.sk/databazy/produkty/klasifikacia/HLN04A/anticholinergika.html?nai=1&ord=a1